+90 532 790 92 83
Sosyal Medya Hesaplarımız

Sınav Kaygısı

1 kez görüntülendi
Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

Uzman Psikolog Mikdat Ertem sınav kaygısının birçok sebebinin olduğunu ve bunlardan ikisinin sınav
için çok önemli olduğunu belirtiyor. Utanç ve hazır hissetmeme. Bireyin sınava yükledigi anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir. Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntı, terleme, uyku düzeninde bozukluk, dikkat eksikliği, kendine güvende azalma, konsantrasyon bozukluğu, yetersiz hissetme, karın ağrıları, bedensel yakınmalar sınav kaygısının olduğunun belirtileri arasında gelmektedir. Uzman Psikolog Mikdat Ertem’in de belirttigi gibi sınav kaygısının hem ruhsal hem de bedensel birçok sorunu da tetikledigi gözükmekte.
Kaygı korkunun korkusudur. Görünürde korkacak bişey olmadığı halde beyin bununla meşgul olup korku
duygusunu hissetmeye başlar. Buda kişiyi kaosa sürükler. Korkuyu şimdiden hissetmeye başlar ki
korkuya sebep olan olayla karşı karşıya kalınca baş edebilsin. Bir öğrenci sınava hazır değilse kaygılı olacaktır .
Sınava az süre kalmışsa bu kaygı daha çok artacaktır. Çözüm şimdi için hazır değilse gelecek için kendini
hazırlayabilir. Çözüm yolu bulmuş olmak endişeyi ortadan kaldırmış olur. Sınav kaygısının ikinci önemli sebebi de utanç duygusudur. Öğrenci sınavda başarısız olursa yargılanacağındam ve bundan utanç duyacağındam kaygıya kapılır. Bu utanç duygusu da geçmişten öğrenciye kodlanmış bir duygudur. Küçükken koşulsuz sevgi görenler,
olduğu gibi kabul edilenler, başarısızlığı öğrenme fırsatı olarak kodlayanlar, ödevleri not için değil öğrenmek için
yapanlar, bu tür düşüncelere çok fazla sahip olmuyor. Oldukları gibi kabul edildikleri için. Bu utanç duygusunu kaldırmak için ailelere büyük görev düşüyor. Aile çocuğuna samimiyetle yaklaşıp ‘kendisini sınavdan daha değerli olduğu’ Mesajını vermesi gerekir. Bu öğrencinin üzerindeki yükün azalmasına olanak sağlar. Uzman Psikolog Mikdat Ertem bu şekilde yaklaşımların öğrencinin kendine olan güveninin yerine geleceğini söylüyor . Bir sınavın bütün hayatınızı esir etmesi biraz da bizim ona verdiğimiz anlamda gizli. Son şans, ögrencinin zekasının ölçülmesi gibi. En önemli önlem profesyonel yardımla psikoterapi almak olacaktır. Sınav kaygısında psikoterapi çok etkilidir.

Call Now ButtonHemen Ara