+90 532 790 92 83
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bağımlılıklar

1 kez görüntülendi
Bağımlılıklar

Madde Bağımlılığı

Herhangi bir maddenin yaşam kalitesini ve sağlığı olumsuz yönde etkilemesi ve bu sürecin durdurulamaması bağımlılık tedavisi gerektiren bir sağlık sorunudur.Madde bağımlılığı gerek sağlık gerekse yaşam kalitesi bakımından önemlidir ve tedavisi zorunludur.

Kimler Madde Bağımlısı Olmaya Yatkındır?

Bağımlılığın farklı nedenleri vardır. En çok görülen sebepler arasında; genetik, sosyolojik ve biyolojik olgular sayılabilir. Kişinin ruhsal özelliklerinin yanı sıra çevresel faktörler, aile yapısı, maddeye erişimin kolaylığı, kültürel özellikler ve genetik özellikler madde kullanımının bağımlılığa dönüşmesine neden olur.

Kullanımı emniyetli olan bir madde olmadığına dikkat çeken uzman klinik psikolog Mikdat Erten, yenilik arayışı içinde olan ve aile yapısı bozuk olan bireylerin bu soruna yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Bağımlılığa giden süreç şu şekilde özetlenebilir:

* Deneme
* Sosyal ortamın baskısı
* Kötüye kullanım ve
* Kullanım bozukluğu yani bağımlılık.

Maddeyi kullanma ve kontrollü olma çabası çoğu zaman istenen sonucu vermeyeceği için bireylerin mutlaka madde bağımlılık tedavisi görmesi gerekir.

Madde bağımlılık yaşı ile ilgili yapılan istatistiksel çalışmalar 16 yaşındaki gençlerin ilk hedef olduğunu ortaya koymaktadır. Uzman klinik psikolog Mikdat Ertem, her geçen sene bağımlılık yaşının düştüğüne dikkat çekerken ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmalarını ve çocuklarını korumalarını önermektedir.

Bağımlılıkta İyileşme Süreci Nasıl İşler?

Madde Bağımlılık tedavisi kişiden kişiye değişik sonuçlar gösterir. İyileşme süreci düzelme ya da değişim adıyla anılır. Psikiyatrik ve psikolojik desteğin beraber verilmesi gerekiyor.Süreç aynı kronik hastalıklarda olduğu gibi kişinin düzenli bir yaşam sürmesi ve hayat kalitesinin artmasına yöneliktir.

Uzman klinik psikolog Mikdat Ertem bağımlılık tedavisinde yaşanan iyileşme süreçleri hakkında ebeveynleri şu şekilde bilgilendiriypor.

Yoksunluk dönemi ilk 1 ayı kapsar ve özellikle maddeyi bırakanlar için en zor dönemdir.
Coşku dönemi ilk 3 ayı kapsar ve kişinin hayatında pek çok şey düzelmeye başlar.
Sıkılma dönemi ilk 6 aydır. Bu aşamada halsizlik ve depresyon görülebilir.
Yeni hayat dönemi 6 aydan sonrasıdır. Yeni arkadaşların edinildiği bu dönemde hayattan alınan keyif de artar.

Her aşamada psikiyatrik ve psikolojik destekle takip edilmesi gereken vakalardır. Gerektiğinden kişiler psikiyatri kliniklerine yatırılmalıdır. Hem ilaç desteği hem de psikoterapi eşliğinde çalışılmalıdır. Uzm.Klinik Psikolog Mikdat ERTEM,bireysel tedavi veya terapiden çok; madde bağımlılığı konusunda bir psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi ve terapi olmanin çok daha etkili olacağını  ifade etmektedir.

İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Son dönemlerde yapılan araştırmalarda boşanma nedenleri içerisinde en önemli sorunlardan biri de teknoloji bağımlılığı olduğu görülmektedir. Tavır ve davranış bozuklukları , duygu durum bozuklukları, modellemeler,modern dünyanın tüketim alışkanlıkları ve bireysel sorunlar, insanları teknoloji bağımlılığı konusunda ciddi anlamda zaafa düşürmektedir. Telefon,bilgisayar veya diğer teknolojik aletlere aşırı düşkünlük ve fazla kullanım ikili iliskiler ve sosyal yaşamı ciddi oranda olumsuz yönde etkilemektedir.Ortaya çıkan sorunlar zamanla sağlık sorunları yaşatabildiği gibi,iş sorunları ve hatta büyük sosyal sorunlar yaşatabilmektedir. Boşanmalar,okul başarısında düşüş,aldatmalar ve üretimde düşüş bunlardan yanlızca birkaçı. Uzm.Klinik Psikolog Mikdat ERTEM  bu konularda en etkili önlemin psikoterapi uygulamaları olduğunu ifade etmektedir.Bu sorunlar yapısal bozukluklardan değil, daha çok olumsuz alışkanliklardan kaynaklanmaktadır. Ancak stres ve deoresyon kaynakları da dikkate alındığında psikiyatrik destek de gerekebilir.

Call Now ButtonHemen Ara